Goed en fout

Vanaf onze vroegste jeugd worden wij omringd door ‘fout’. We leven in een maatschappij, die bepaalt wat goed is en wat niet goed is. Je hebt regels te volgen en volgens wetten te gaan en iedereen moet daar in meer of mindere mate aan voldoen. Als mensheid zullen wij hierdoor niet in chaos geraken en zijn wij als kudde goed te sturen.
Toch heeft deze ‘goed’ of ‘fout’ methode een keerzijde. Ons hoofd registreert namelijk alleen ‘fout’ en daar passen wij ons op aan. Wat ‘fout’ gevonden wordt geeft namelijk pijn en deze pijn willen wij nooit meer voelen, dus proberen wij koste wat het kost ‘fout’ te voorkomen.
Als je dus ooit met een verfkwastje de mooie witte muur bij oma hebt beschilderd, omdat je in kinderlijk enthousiasme daar een geschenk voor oma in zag, werd daar een behoorlijke lading op gelegd. Oma was niet blij, mama voelde zich schuldig, zusje lachte je uit en het logische gevolg van deze situatie was, dat je nooit meer uit jezelf iets ging creëren. Want het was fout om te schilderen, het was fout om voor oma iets te maken en fout om dat zelf te bedenken.
Later in je leven vraag je je af, hoe het komt, dat je altijd afwacht voor je iets onderneemt. Waarom je niet meteen aan de slag gaat en waarom je daar steeds weer controle over wilt hebben. Hoe komt het toch, dat je niet meer vertrouwt op je eigen inbreng en dat je complimentjes van je af laat glijden.

Je raadt het al… Doordat het hoofd elke keer met de herinnering van het verfkwastje komt en daarmee meteen de pijn aanraakt die het ooit teweeg bracht. Je hebt hier geen weet van, het is een spel dat onbewust wordt gespeeld, maar wat jou elke keer weer in de weerstand zet om jouw eigen pad te gaan. Je mag namelijk geen initiatief tonen en al helemaal niet nemen.
Kun je deze oude pijn herkennen, ook al is deze onbewust?
Dat kan, wanneer je ontdekt dat zich regelmatig dezelfde ervaringen voordoen. Op een gegeven moment ontdek je, dat het wel heel toevallig is, dat dezelfde situatie zich weer op dezelfde manier toont.
Dan kun je kijken of daar een oud patroon in de benen springt en dat je die zult kunnen veranderen.

Ennnnn trouwens, ‘goed’ en ‘fout’ bestaan helemaal niet. Wat je ook onderneemt, het zijn ervaringen…
Heerlijke momenten om te ontdekken, wat het brengt.
De beschilderde muur, was een grootse decoratie, vol kleuren en vrolijkheid!

‘Goed’ en ‘fout’ bestaan helemaal niet.
Wat je ook onderneemt, het zijn ervaringen…
Heerlijke momenten om te ontdekken, wat het brengt.

~ Karin

We vinden het fijn als je een reactie achterlaat